Aku Dan Handphone

09 September 2009 at 5:17 PTG
Aku start pkai handfon tahun 1998.time tu umur aku 21 thn. kanak² skang ni bertuah.ada yang baru umur 1o tahun dah ada henfon. time aku kanak² dulu, henfon plastik tu pun payah nak dapat apa lagi henfon betul...

Dari tahun 1998(1st keje lepas abis IKM) tak ingat dah berapa henfon aku pnah pakai.
Inilah cerita pasal henfon² yg pnah aku guna dari tahun 98 sampai la sekarang..

First.... MicroTAC a.k.a Motorola kete kebal


Actually hp tu abg aku punya.Since time tu dia tak pakai, so dia bagi la aku pakai...
Time tu pkai network Mutiara Telecom a.k.a
Then switch ke prepaid TM Touch. zaman tu prepaid line masih mahal.Starter pack time tu aku beli kat Seremban dgn harga RM159.90.itulah harga yg paling murah yg aku jumpa area seremban ngn KL..Aku guna hp ni sampai February 1999.Sebabnya....hp tu kena curi 1st day aku keje kat KL.dan org yg mencurinya...Pak Guard Balai Seni Lukis Negara. Dia kantoi bila Boss aku call no fon aku dan ada org jawap(kan ke bangang tu...)Aku cuma dpt simkad jer balik.hp dah lesap....

FYI...bateri henpon ni cuma tahan utk office hour jer. pastu flat..ehehehe

Then... 3810



Sama macam Motorola kete kebal tu...hp ni abg aku bagi sal dia upgrade tepon dia.
Antara hp favorite aku...pakai line postpaid.
Aku pakai hp ni sampai Mac 2000. Juga menerima nasib yg sama cam motorola...kena curi time aku keje part time kat CC.Suspect...one of the kids yg selalu dtg main game kat situ..tapi tak taulah which one...

Lepas tu aku tak pakai hp sampailah aku di UK..
1st ever phone yg aku beli seniri ngn duit elaun.hahaha
C25

Beli kat dengan harga £60.Prepaid phone under Network and of coz simlock.tak ingat apa nasib hp ni.but ada sekali tu cicir dalam bas, tapi sempat ambil balik sal driver tu lum jalan lagi and mmg driver tu dah simpankan...
Dalam masa yg sama..
aku pakai Nokia 8110i a.k.a nokia matrix a.k.a nokia pisang


yg aku beli dari Yahoo! Auction dgn harga £25 including shipment. Then ramai lah geng² aku yg dok gila kat yahoo auction.hehehehe...

Start dr Nokia Pisang tu...aku mula mengumpul HP utk bawak balik mesia..hehehe..
antaranya...
1.Nokia 8210.Berharga £5 dari Car Boot Sale(maybe dia pikir tu hp mainan anak dia kot)
2.Nokia 3310.Berharga £20.tapi rosak sikit la.tapi senang je repair.tapi aku jual hp ni kat mamat turki kat kedai kebab dgn harga £50.ehehe
3.Nokia 3310.Berharga £10.tapi screen rosak.time tu screen kalau nak tukar screen kat uk mahal..so bawak balik tukar kat mesia jer...

Balik Malaysia tahun 2003,aku masih gak pakai nokia pisang tu.Setelah 3310 yg rosak LCD tu di repair..aku pkai 3310 utk DiGi dan nokia pisang utk line Brunei yg wife (masa tu awek aku lagi laa) bagi utk receive sms.

December 2003...1st time aku dapat guna hp bercamera..bangga giler time tu...sana sini sibuk nak ambik gambar..
My wife belikan Nokia 3660.

kira latest model la time tu..pkai mmc yg lebar tu..time tu mmc 16mb tu dah besar dah tu utk storage...
Julai 2005 hp ni turut sama migrate ngn aku ke Brunei. Sampailah awal 2006 kot aku jual tpn tu dan pkai
Nokia 7610 a.k.a Nokia Daun kepunyaan wife aku yg time tu beli NokiaN93 ..
Di Brunei sekali lagi hobi aku mengumpul hp..
antaranya....
1.Sony Ericsson P910i yg aku beli dgn harga $100(used).pakai dalam 2 bulan kot..then aku jual dgn harga $180.
2.Nokia 8250 a.k.a Butterfly ($50) Skang ni hp tu anak buah aku yg pkai.
3.Nokia N93 kepunyaan wife aku yg membeli hp baru lagi..ehehehe
4. Nokia E61i yg aku trade ngn N93 tu...then aku rasa rindu ngn N93 tu..trade lagi that E61i ngn N93.
5.Dopod 838 Pro..pun main trade/swap jer ngan N93.
6.Nokia N95 yg aku trade ngan dopod tu lepas almost setahun aku pkai.

On my bday ari tu. My wife belikan LG KF750.So dr Nokia now kami jadi LG user.
Since my wife nyer LG hilang kat KL ari tu, now dia pkai my LG dan aku pkai hp Sony Ericcson W580i dia yg lama tu sal N95 now dah jadi modem aku lagipun ada problem ngn backlight dia.so..nnt² lah ku repair tu.sementara ni pkai dululah mana yg ada.No new phone dlm masa² terdekat ni...Maybe later...

0 comments

Catat Ulasan

Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com | Karjat Resorts |